Αρχική ΕνημέρωσηΑνακοινώσεις Επιστολή προς Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρη Αυγενάκη

Επιστολή προς Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρη Αυγενάκη

Αξιότιμε κύριε υπουργέ

Με γνώμονα πάντοτε την οικονομική ανάπτυξη της Καστοριάς και την εξυπηρέτηση του γενικότερου συμφέροντος της Εθνικής οικονομίας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την κατάσταση που επικρατεί την δεδομένη στιγμή στην Καστοριά.

Μετά την παράλογη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις αρχές του 2022 με την οποία απαγορεύτηκαν οι εξαγωγές ετοίμων γουναρικών προς τη Ρωσία, υπολογίζουμε την πτώση του τοπικού ΑΕΠ σε σχέση με το 2021 σε περισσότερο από 30%. Η συνθήκη αυτή πυροδότησε κρίση και στους υπόλοιπους επαγγελματικούς τομείς του εμπορίου και των υπηρεσιών μέσω μιας αλυσίδας αποτελεσμάτων όπως την αύξηση της ανεργίας, την μείωση του εισοδήματος, την μείωση της κατανάλωσης, την μετανάστευση για εξεύρεση εργασίας.

Στον αντίποδα τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε μια ραγδαία μεταστροφή της επαγγελματικής δραστηριότητας προς τον αγροτικό τομέα, πρωτογενή και δευτερογενή. Η μεταστροφή αυτή είναι σε τέτοιο βαθμό που σήμερα οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις και η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων είναι η πρώτη και πολυπληθέστερη δραστηριότητα στην Π.Ε. Καστοριάς.

 

Δυστυχώς όμως φέτος και σε αυτόν τον τομέα λόγω δυσμενών καιρικών φαινομένων που  αποδεκάτισαν την τοπική παραγωγή αλλά και  δομικών προβλημάτων όπως ο απαρχαιωμένος κανονισμός του ΕΛΓΑ, η νέα ΚΑΠ, οι Ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων, έχουν οδηγήσει τους αγρότες μας σε απόγνωση. Θέματα αποζημιώσεων για την Καστοριά εκκρεμούν από το καλοκαίρι του 2023. Η τοπικοί προμηθευτές των αγροτών,  βενζινοπώλες, γεωπόνοι, κτηνίατροι, και μία σειρά επαγγελμάτων παραμένουν απλήρωτοι. Εάν δεν παρθούν άμεσα μέτρα ενίσχυση των αγροτών μας, πολλοί δηλώνουν ότι θα μπορέσουν για την επόμενη χρονιά να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους.

Κύριε Υπουργέ, γνωρίζοντας την ευαισθησία σας και τη γνώση σας για το θέμα δεν θέλουμε να ζητούμε ειδική μεταχείριση. Οι συνθήκες όμως της τοπικής οικονομίας της Καστοριάς, όπως σας τις έχουμε περιγράψει, μας αναγκάζουν να ζητήσουμε την

άμεση προτεραιότητά σας για την Καστοριά. Είναι θέμα επιβίωσης όχι μόνο των αγροτών αλλά του συνόλου των επαγγελματιών της περιοχής μας.

Με εκτίμηση

2024 1 Αγροτικός κλάδος Π.Ε. Καστοριάς

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Ελπίζουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα