Αρχική ΕνημέρωσηΑνακοινώσεις Αυτόματη η φορολογική δήλωση για μισθωτούς και συνταξιούχους

Αυτόματη η φορολογική δήλωση για μισθωτούς και συνταξιούχους

Εξαιρετικά απλή γίνεται από εφέτος για 1.000.000 μισθωτούς και συνταξιούχους που έχουν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις η υποβολή της φορολογικής δήλωσης.

Ωστόσο, η απλοποίηση αυτή ενδεχομένως να επηρεάσει λογιστές και φοροτεχνικούς που θα δουν ένα μέρος της παραδοσιακής τους εργασίας να μειώνεται.

Επί της ουσίας με το νέο σύστημα αυτόματης υποβολής οι φορολογούμενοι δεν θα χρειάζεται να μεταφέρουν στους κωδικούς τόκους καταθέσεων, δαπάνες, οχήματα κ.λπ., καθώς όλα αυτά θα είναι «περασμένα» από την εφορία. Το μόνο που θα πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι θα είναι να εισέλθουν στο Taxisnet με τους κωδικούς τους και εφόσον συμφωνήσουν με τα στοιχεία που έχει συμπληρώσει η ΑΑ∆Ε, να προχωρήσουν στην υποβολή της δήλωσης.

Ακόμη κι αν δεν κάνουν τίποτα έως τις 30 Ιουνίου, η προσυμπληρωμένη δήλωση θα θεωρείται υποβληθείσα και την ίδια ημέρα θα βγαίνει το εκκαθαριστικό. Δηλαδή, οι ένα εκατομμύριο μισθωτοί και συνταξιούχοι μπορούν να μην ασχοληθούν καθόλου εφέτος με τη διαδικασία υποβολής της φορολογικής τους δήλωσης.

Μεταξύ άλλων με την αυτόματη υποβολή των προσυμπληρωμένων δηλώσεων θα μπει και ένα τέλος στις παρατάσεις των φορολογικών δηλώσεων.

Δεδομένου ότι πέρυσι υποβλήθηκαν 6.616.512 δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, η αυτόματη υποβολή 1.000.000 προσυμπληρωμένων δηλώσεων συνεπάγεται, πως εφέτος θα συμπληρωθούν από φορολογουμένους, λογιστές και φοροτεχνικούς 17% λιγότερες δηλώσεις από αυτές που συμπληρώθηκαν το 2023.

Για κάθε δήλωση ο φοροτεχνικός είθισται να λαμβάνει 30 ευρώ. Αν πλέον η διαδικασία για 1.000.000 μισθωτούς και συνταξιούχους γίνει κεντρικά από την ΑΑΔΕ, αυτό θα σημαίνει δυνητική απώλεια εισοδήματος που αθροιστικά θα ανέλθει σε 30 εκατ. ευρώ!

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Ελπίζουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα