Αρχική ΕνημέρωσηΑνακοινώσεις Από 77 έως 180 ευρώ επιπλέον επιβάρυνση των αγροτών στον ΕΦΚΑ

Από 77 έως 180 ευρώ επιπλέον επιβάρυνση των αγροτών στον ΕΦΚΑ

Νέο κύκλο αυξήσεων σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό φέρνει το 2024 για τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων στον ΕΦΚΑ, κάτι που μεταφράζεται σε επιπλέον επιβάρυνση 77 ευρώ το χρόνο για τις περιπτώσεις αγροτών που ασφαλίζονται στην πρώτη ασφαλιστική κλάση, στην οποία εντάσσονται και οι περισσότεροι παραγωγοί.

Από 77 έως 180 ευρώ η επιπλέον επιβάρυνση των αγροτών για τις  ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ το 2024

Οι αυξήσεις προβλέπονται από το νόμο του 2020, που θέλει τις εισφορές των μη μισθωτών να αναπροσαρμόζονται με βάση τον πληθωρισμό του προηγούμενου κάθε φορά έτους.

Όπως θα θυμούνται αρκετοί, στις αρχές του 2023, οι αυξήσεις ήταν της τάξης του 9,3%, αφού εκεί έκλεισε η αύξηση του πληθωρισμού στα τέλη του 2022. Για το νέο έτος, οι εκτιμήσεις θέλουν τον πληθωρισμό να καλπάζει μεταξύ ενός ποσοστού 4% και 4,3%. Από το 2025, η όποια μεταβολή στις ασφαλιστικές κατηγορίες θα προκύπτει βάσει του δείκτη μεταβολής μισθών και όχι με γνώμονα το ύψος του πληθωρισμού. Αυτό σημαίνει ότι η εν λόγω αύξηση που προκύπτει σε σχέση με το δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους, θα είναι η τελευταία.

Τα ποσά μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς αγροτών το 2023 είχαν διαμορφωθεί μετά την αύξηση του 9,3% ως εξής:

  • 1η κατηγορία 137,06
  • 2η κατηγορία 164,47
  • 3η κατηγορία 197,37
  • 4η κατηγορία 236,84
  • 5η κατηγορία 285,09
  • 6η κατηγορία 371,70

Οι ασφαλιστικές κατηγορίες περιλαμβάνουν εισφορές Κλάδων Σύνταξης, Υγείας και υπέρ  Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ).

Με τη νέα αύξηση, τα ποσά που καλούνται να καταβάλλουν οι αγρότες για το 2024 σε περίπτωση που ο πληθωρισμός κλειδώσει στο 4,3%, έχουν ως εξής:

  • 1η κατηγορία 142,95
  • 2η κατηγορία 171,54
  • 3η κατηγορία 205,85
  • 4η κατηγορία 247,02
  • 5η κατηγορία 297,34
  • 6η κατηγορία 387,68

Να σημειωθεί ότι και το 2023, σχεδόν μονοπώλησε τις επιλογές των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών η πρώτη, φθηνή κατηγορία ασφάλισης στον ΕΦΚΑ καθώς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 9 στους 10 από τους συνολικά 1,3 εκατ. που είναι ασφαλισμένοι στον Ενιαίο Φορέα έχουν ενταχθεί στην 1η ασφαλιστική κατηγορία. Τα ποσά για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι υψηλότερα. Οι καταβαλλόµενες εισφορές συνδέονται άµεσα µε το ύψος της σύνταξης που θα λάβει ο κάθε ασφαλισµένος. Με απλά λόγια, όσο υψηλότερες εισφορές καταβάλλει τόσο υψηλότερη σύνταξη θα λάβει. Κυβερνητικοί παράγοντες σημειώνουν ότι τυχόν «πάγωµα» της αύξησης των εισφορών θα οδηγήσει σε χαµηλότερες συντάξεις «φτώχειας» στο µέλλον για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελµατίες, αφού με βάση και τα δεδομένα από το προηγούμενο έτος, οι περισσότεροι εκ των 1,3 εκατ. ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ κατέβαλαν λιγότερες εισφορές συγκριτικά με μισθωτούς που αμείβονται με τον κατώτατο µισθό.

Μειωμένες οι εισφορές ΕΦΚΑ σε αγρότες με 500άρια φωτοβολταϊκά

Σημειώνεται πως μετά από νομοθετική ρύθμιση πριν από τις εκλογές του Ιουνίου, μειώνονται στα επίπεδα των υπόλοιπων αγροτών, οι εισφορές που καλούνται να καταβάλουν παραγωγοί με εγκατεστημένα 500άρια φωτοβολταϊκά. Έως τότε υπήρχε η δυνατότητα να φορολογούνται ως αγροτικό εισόδηµα τα καθαρά κέρδη που προέρχονται από φωτοβολταϊκά µέχρι 100KW. Το ίδιο ίσχυε και για τις ασφαλιστικές εισφορές. Με τροποποίηση του νόµου δόθηκε η δυνατότητα σε επαγγελµατίες αγρότες να µπορούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά έως 500KW, είτε συµπληρωµατικά στα 100άρια που τυχόν είχαν, είτε µε εξαρχής κατασκευή Φ/Β 500KW. Όµως µέχρι πριν λίγο καιρό δεν υπήρχε η αντίστοιχη διάταξη στο ασφαλιστικό κοµµάτι. Έτσι, ένας αγρότης που αποφάσιζε να φτιάξει Φ/Β 500KW, έπρεπε να ασφαλιστεί στον ΕΦΚΑ/ΟΑΕΕ και να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές σαν να είναι εµπορική επιχείρηση.

Πηγή: agronews.gr

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Ελπίζουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα