Αρχική ΕνημέρωσηΑνακοινώσεις Πώς θα αξιοποιηθεί η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα – Οι πρώτες σκέψεις της επιτροπής

Πώς θα αξιοποιηθεί η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα – Οι πρώτες σκέψεις της επιτροπής

από Giannis Athanasiou

Υπό την προεδρία του Κ. Μητσοτάκη συνεδρίασε για πρώτη φορά

Στην πρώτη συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη προήδρευσε σήμερα το απόγευμα, Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου και στο πλαίσιό της έγινε μία προκαταρκτική συζήτηση για τους στόχους της Επιτροπής και τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί το έργο της.

Έμφαση δόθηκε σε πρακτικές εφαρμογές προς όφελος των πολιτών, μεταξύ άλλων για την καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας και την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, σε τεχνολογίες που μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία του κράτους και τη διαχείριση κρίσεων, όπως οι φυσικές καταστροφές, αλλά και στις προσαρμογές που απαιτούνται στην παιδεία, ώστε τα παιδιά να αποκτούν από νεαρή ηλικία κατάρτιση στο νέο γνωστικό αντικείμενο.

Έγινε, επίσης, μία πρώτη ανταλλαγή απόψεων για τη συμβολή που μπορεί να έχει η Ελλάδα στην ευρύτερη διαβούλευση για τη διαμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου που θα διέπει την ανάπτυξη και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, στα κίνητρα που μπορούν να δοθούν για την καινοτόμο έρευνα και την προσέλκυση επενδύσεων, και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η χώρα μας.

«Ο σκοπός της Επιτροπής είναι να μάς βοηθήσει πολύ πρακτικά στον τρόπο με τον οποίο η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αξιοποιηθεί ως ένα εργαλείο δημόσιας πολιτικής σε διάφορους τομείς πολιτικής, τους οποίους στη συνέχεια μπορούμε να προσδιορίσουμε. Να αναφέρω ενδεικτικά την υγεία ή τον τρόπο με τον οποίον πολεμάμε την φοροδιαφυγή. Η τεχνητή νοημοσύνη και οι Ένοπλες Δυνάμεις, μια πολύ μεγάλη πρόκληση για τον μετασχηματισμό της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας μας. Η τεχνητή νοημοσύνη και Πολιτική Προστασία. Σήμερα που μιλάμε κάναμε ένα πολύ ενδιαφέρον πρώτο πιλοτικό πείραμα στην Πεντέλη για τον τρόπο με τον οποίον εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να μας βοηθούν στο να εντοπίζουμε γρήγορα εστίες πυρκαγιών», σημείωσε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης τονίστηκε επίσης ότι η τεχνητή νοημοσύνη γεννά προκλήσεις σε διάφορα πεδία, περιλαμβανομένης της λειτουργίας της δημοκρατίας, ενώ παράλληλα επιφέρει αλλαγές σε πολλά πεδία, όπως η αγορά εργασίας, η άμυνα και οι αλυσίδες παραγωγής αξίας.

Πλεονέκτημα της Ελλάδας το επιστημονικό δυναμικό

Στο πλαίσιο αυτό, επισημάνθηκε ότι ένα από τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας είναι το ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας, και μπορεί να συγκαταλέγεται στους κερδισμένους των αλλαγών και των ευκαιριών που θα φέρει η AI.

«Πιστεύω ότι έχουμε μια σειρά από συγκριτικά πλεονεκτήματα, παραδείγματος χάρη μια πολύ μεγάλη υπερεκπροσώπηση στο επιστημονικό δυναμικό που ασχολείται με την τεχνητή νοημοσύνη. Έχουμε ήδη ένα εκκολαπτόμενο οικοσύστημα εταιρειών στη χώρα μας που φαίνεται να έχει μία σημαντική δυναμική και έχουμε, θα έλεγα, και ένα συγκριτικό πλεονέκτημα το οποίο απορρέει από την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας, τη γλώσσα μας και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορούμε να παίξουμε σε ζητήματα όπως η ηθική διάσταση της τεχνητής νοημοσύνης, για λόγους που νομίζω ότι είναι απολύτως προφανείς», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Όπως πολύ σωστά είπατε, κ. Πρωθυπουργέ, είναι σημαντικό εδώ να σκεφτούμε πρώτα απ’ όλα τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, που πράγματι είναι η καταπληκτική επιστημονική κοινότητα τόσο μέσα όσο και έξω από την Ελλάδα. Αυτή την κοινότητα πρέπει να την εκμεταλλευτούμε για να κάνουμε αυτό το άλμα το οποίο πρέπει να γίνει. Προφανώς η ιστορία της Ελλάδας έχει τόσο συμβολική όσο και ουσιαστική σημασία. Και το άλλο που πρέπει να σκεφτούμε, στα πλεονεκτήματα αυτά τα ιδιαίτερα της χώρας μας, είναι και σε ποιους τομείς έχουμε ιδιαίτερη γνώση ή παρουσιάζονται ιδιαίτερες ευκαιρίες και μπορεί κάπως να είναι καταλύτης αυτή η γνώση για την προσαρμογή αυτή», σημείωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Επιτροπής, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης.

 

Πηγή: Kastoria.news

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Ελπίζουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα